Hvilke beløb skal deles ved en skilsmisse?

​Hvilke beløb kan udtages forlods på et skifte? Dette spørgsmål afgjorde Højesteret for nyligt. Sagen drejede sig om et ægtepar, der skulle skilles, hvorved der opstod uenighed om, hvilke beløb der var omfattet af fællesboet. Skiftet, der opstod i forbindelse med skilsmisse i 2014, var omfattet af dagældende retsvirkningslov, som regulerede ægtefællers økonomiske forhold. I dag er forholdene reguleret af ægtefælleskifteloven.

Hustruen i forholdet fik under forholdet udbetalt en engangsydelse af et pensionsselskab, da hun tilkendtes førtidspension som følge af en diskusprolaps. Dette beløb, ønskede hun ikke, skulle indgå i fællesboet.
Højesteret udtalte, at eftersom beløbet, hustruen havde fået udbetalt ikke var forbrugt, så kunne beløbet udtages forlods af fællesboet i overensstemmelse med dagældende retsvirkningslov § 16b, stk. 2. Højesteret bemærkede endvidere, at selvom beløbet havde stået på en konto, hvor der var betydelige udsving over tid, så kunne beløbet udtages forlods. Det væsentlige var derfor, at beløbet ikke var forbrugt.

Manden i forholdet arbejdede som overenskomstansat læge til 2009. Indtil 2007 havde han foretaget sædvanlige og rimelig indbetalinger til sin pensionsordning. En rimelig og sædvanlig pensionsindbetaling for læger er opgjort til 18 pct. af den årlige løn. I år 2009 blev lægen selvstændig. I perioden 2007-2009 indbetalte manden ikke. I år 2011 og 2012 indbetalte lægen henholdsvis 31 og 24 pct. af sin løn til pensionsordningen. ​Manden nedlagde påstand om, at på trods af de høje indbetalinger i 2011 og 2012, skulle beløbene kunne udtages forlods. Dette begrundede han med, at han ikke tidligere i sit liv havde indbetalt pension. Mandens gennemsnitlige indbetalingsprocent udgjorde derfor 8,5 pct., hvilket var langt under de rimelige og sædvanlige pensionsindbetalinger for læger på 18 pct. Højesteret udtalte hertil, at det faktum, at manden tidligere i sit liv overhovedet ikke havde indbetalt pensionsbeløb, ikke bevirkede, at beløb, som ikke var rimelige, kunne forlods udtages i medhør af retsvirkningslovens § 16b, stk. 1.
Højesteret nåede herved til, at indbetalingsbeløbene over 18 pct. skulle indgå i fællesboet.

Altså kan det udledes, at kravet til forlods udtalelse af engangsydelse er, at beløbet ikke er forbrugt. Endvidere kan det udledes, at rimelige og sædvanlige pensionsindbetalinger kan forlods udtages.


Din sag - vores sag

Kontaktoplysninger

Advokathuset Bliddal

CVR-/ApS-nr.: 29916462

Bredgade 20, 6920 Videbæk

Telefon: 97 17 22 44

E-mail: paulex@paulex.dk

Sikker mail: sikkermail@paulex.dk  

facebook-app-symbol-hvid   linkedin   instagram​​

TRUSTPILOT

Kontakt os

​Udfyld formularen herunder og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig. Vi bestræber os på at svare alle henvendelser hurtigst muligt og senest indenfor 24 timer i hverdagene. Hvis din henvendelse haster kan du ringe på 97 17 22 44.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt