Ifølge en undersøgelse fra 2007, har næsten hver tiende af kvinderne på det danske arbejdsmarked været udsat for sexchikane. Til sammenligning er det blot tre procent af mændene, der har følt sig krænket.
Det er dog kun et fåtal af disse sager, der når retten. Langt de fleste forløb omkring sexchikane bliver ordnet internt i virksomhederne.
Sexchikane kan betegnes som en kombination af magtanvendelse og seksuel adfærd, og den kan både være verbal og fysisk.
Det kan på den måde spænde fra nærgående spørgsmål eller kommentarer om ens seksualitet til direkte fysiske overgreb.
Det er typisk kvinder i mindre magtfulde positioner, der bliver udsat for sexchikane. Det kan for eksempel være praktikanter, timelønnede, fraskilte kvinder, unge kvinder, enker, kvinder i usikre stillinger eller kvinder i mandefag. Men også homoseksuelle mænd og mænd, der tilhører etniske minoriteter, har en større risiko for at blive udsat for sexchikane.
Dermed er der eksempelvis endnu ikke nogen sexchikanesager med heteroseksuelle mandlige ofre, der er nået retten.
Samtidig er der flere forhold, der kan have indflydelse på, hvorvidt et givent forhold bliver betegnet som sexchikane. Blandt andet omgangstonen på arbejdspladsen kan have indflydelse på, hvornår noget bliver betegnet som sexchikane.
Men det langt vigtigste er, at man siger fra, så snart man føler sig chikaneret.
Hvordan påvirker sexchikane dig?
Der er ingen tvivl om, at sexchikane har alvorlig indflydelse på dem, der bliver forulempet.
Kendte symptomer er blandt andet angst, mangel på selvtillid, ligesom hjertebanken og maveproblemer ofte forekommer hos dem, der bliver chikaneret.Det kan ofte føre til sygemeldinger og på længere sigt opsigelser.
Hvad skal du gøre, hvis du føler dig chikaneret?
I langt de fleste tilfælde, er det vigtigt, at man siger klart fra over for den, der udøver chikanen. Ofte mener kollegaen, chefen eller arbejdsgiveren ikke, at han gør noget galt, og det er derfor nødvendigt at tydeliggøre, at ens grænse bliver overskredet.
I vid udstrækning bliver det også først betragtet som egentlig chikane, hvis det finder sted flere gange, og i mange tilfælde vil chikanen ophøre, når krænkeren bliver opmærksom på, at hans opførsel er uacceptabel.
Det er ekstremt vigtigt, at med mindre det drejer sig om grove krænkelser, så skal man klart markere, hvad der er uønsket, og hvad der er velkommen kontakt.
Det skyldes blandt andet, at det er meget subjektivt, hvor ens grænser går.