Bortadoption af børn.

​Adoption kan ske med og uden forældrenes samtykke. Sker adoption uden forældrenes samtykke kaldes det nogle gange for ”tvangsadoption”.

af advokat Berit Holmstrøm.

Statsministeren lagde i sin nytårstale op til, at flere børn skal kunne bortadopteres tvangsmæssigt, når deres forældre havde fået for mange chancer. 

Hvordan foregår en sædvanlig adoption og hvor meget skal der til for at der kan ske tvangsadoption?

Sædvanlig, frivillige adoption

I adoptionsloven er det bestemt, at et barn kun kan bortadopteres, hvis det er det bedste for barnet. Loven stiller krav om, at der er foretaget en undersøgelse inden adoptionen bevilges, som viser, at adoptionen er det bedste for barnet.

Hvis barnet er fyldt 12 år skal barnet selv give samtykke til at blive bortadopteret. Hvis barnet er under 12 år skal der være oplysninger om barnets holdning til at blive bortadopteret, som skal vurderes ud fra barnets alder og omstændighederne i øvrigt.

Hvis et barn under 18 år skal bortadopteres kræver det et skriftligt samtykke fra forældrene. Samtykket kan tidligst gives, når barnet er 3 mdr.

I sædvanlige, frivillige adoptioner er der altså ret skrappe krav for at sikre sig, at adoptionen reelt er frivillig, og at det faktisk er det bedste for barnet. I disse sager er det Familieretshuset, der giver en bevilling til adoption.

Adoption uden forældrenes samtykke - tvangsadoption.

I særlige tilfælde kan der ifølge loven ske bortadoption selv om forældrene ikke vil give samtykke. Betingelsen er, at der skal være væsentlige hensyn, der taler for, at det er det bedste for barnet. Der kan være tale om børn, som i mange år har været anbragt uden for hjemmet, og hvor forældrene ikke har kontakt med barnet. Der kan også være tale om børn, som er blevet krænket af en forælder, og hvor den anden forælder ikke lever eller ikke kan findes.

Grundlaget for bortadoption uden forældrenes samtykke er det samme som i serviceloven, som giver kommunen mulighed for at anbringe et barn uden for hjemmet uden forældrenes samtykke. I disse sager skal barnet høres om sin holdning.


For at der kan ske bortadoption uden forældrenes samtykke er det et krav, at forældrene varigt vil være ude af stand til at tage sig af barnet.


Reglerne om adoption uden forældrenes samtykke stiller således ret betydelige krav til at få alle forhold vedrørende barnet og begge forældre belyst meget grundigt. Det skal være helt klart, at det er det bedste for barnet at blive bortadopteret, og der skal være en åbenbar risiko for, at barnet kan lide overlast, hvis der ikke sker bortadoption. Desuden skal det være sandsynliggjort, at forældrene varigt vil være ude af stand til selv at tage vare på barnet.


Det er kommunens børn- og ungeudvalg, der kan indstille til Ankestyrelsen, at der skal ske bortadoption. I disse sager ligger kompetencen således hos kommunen og Ankestyrelsen. En afgørelse fra Ankestyrelsen kan indbringes for domstolene.

Din sag - vores sag

Kontaktoplysninger

Advokathuset Bliddal

CVR-/ApS-nr.: 29916462

Bredgade 20, 6920 Videbæk

Telefon: 97 17 22 44

E-mail: paulex@paulex.dk

Sikker mail: sikkermail@paulex.dk  

facebook-app-symbol-hvid   linkedin   instagram​​

TRUSTPILOT

Kontakt os

​Udfyld formularen herunder og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig. Vi bestræber os på at svare alle henvendelser hurtigst muligt og senest indenfor 24 timer i hverdagene. Hvis din henvendelse haster kan du ringe på 97 17 22 44.

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt