Højspændingsledninger

Højspændingsledningen vest for Videbæk vil medføre, at nogle boligejere får et købstilbud fra Energinet og andre får tilbudt en erstatning, fordi højspændingsledningen kommer meget tæt på deres bolig.


Købstilbud

Energinet oplyser på deres hjemmeside, at naboer nærmere end 80 m fra en højspændingsledning vil få et købstilbud.

Hvis man ikke accepterer købstilbuddet kan det ende med en ekspropriation, hvis Energinet mener, at det er nødvendigt, at boligen bliver nedlagt. Hvis en bolig skal eksproprieres, så er der lovgivning på området, der regulerer hele processen. I ekspropriationsloven er det f.eks. bestemt, at man kan få dækket nogle af sine omkostninger til advokatbistand.

Ekspropriation foretages af en ekspropriationskommission, som vil besigtige ejendommen for at vurdere handelsværdien. Ved en ekspropriation skal der betales fuldstændig erstatning for boligens handelsværdi.

Men er det ikke nødvendigt for Energinet at ekspropriere og kan man ikke blive enige om købstilbuddet fra Energinet, så kan man i stedet få en nærføringserstatning.


Nærføringserstatning

De beboere, som ikke får et købstilbud og hvor ekspropriation ikke er nødvendig vil i stedet få tilbudt en erstatning for at blive nabo til højspændingsledningerne. Beboere, der bor mellem 80 og 280 m fra nærmeste højspændingsledning, vil få tilbudt nærføringserstatning.

Energinet har indgået en aftale med SEGES om beregning af nærføringserstatning for luftledninger og Energinet vil basere erstatningsbeløbet på den aftale.

Aftalen fastsætter erstatningen som en procentdel af boligens handelsværdi, og der skelnes mellem boliger nærmere end 80 m fra højspændingsledningerne, og boliger, der ligger mellem 80 og 280 m fra ledningerne. Men der vil meget ofte være forhold ved en bolig, som gør, at man ikke kan blive enige om erstatningens størrelse og det kan bl.a. være boligens herlighedsværdi.

Hvis man ikke kan blive enige om erstatningens størrelse kan sagen indbringes for en voldgift. Hvis man ønsker at få sin sag forelagt for en voldgift vil der som regel være mulighed for at få dækket nogle af sine omkostninger fra sit forsikringsselskab. Voldgiftens kendelse kan ankes til en taksationskommission og kommissionens kendelse kan igen indbringes for domstolene.

Bor man længere væk end 280 m fra højspændingsledningerne er man ikke afskåret fra at opnå en erstatning for generne. Man kan altid anlægge en sag ved domstolene på et naboretligt grundlag.


Din sag - vores sag

Kontaktoplysninger

Advokathuset Bliddal

CVR-/ApS-nr.: 29916462

Bredgade 20, 6920 Videbæk

Telefon: 97 17 22 44

E-mail: paulex@paulex.dk

Sikker mail: sikkermail@paulex.dk  

facebook-app-symbol-hvid   linkedin   instagram​​

TRUSTPILOT

Kontakt os

​Udfyld formularen herunder og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig. Vi bestræber os på at svare alle henvendelser hurtigst muligt og senest indenfor 24 timer i hverdagene. Hvis din henvendelse haster kan du ringe på 97 17 22 44.

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt