Ægtefællebidrag

Det spørgsmål afgjorde Østre Landsret for nyligt. Spørgsmålet blev relevant, fordi hustruen og manden var enige om, at ægteskabet skulle ophøre. Herefter krævede hustruen, at manden skulle betale tidsubegrænset ægtefællebidrag, eller ægtefællebidrag begrænset til 10 år og ellers i en periode bestemt af retten. Manden afviste at skulle betale ægtefællebidrag, blandt andet fordi parterne havde haft skilsmissesæreje.

Hustruen begrundede sine påstande med, at manden i perioden 1995/1996 - 2006 ikke betalte husleje. Dette skyldtes, at manden i begyndelsen ikke havde råd, da han ejede et hus fra et tidligere ægteskab, hvortil han betalte terminer. I 2008 blev hustruen alvorligt syg, hvorfor hun var hårdt medtaget, som følge heraf stoppede hun med at arbejde. Fra 2008-2010 fik hustruen sygedagpenge og fra 2010 folkepension. I perioden 2010-2016 havde hustruen et rådighedsbeløb på ca. 7.000 kr., mens manden havde et rådighedsbeløb på 17.000 kr.

Manden begrundede sin afvisning med, at han, da han havde mulighed for det, købte 40 % af den ejendom, som hustruen ejede. Herudover afviste manden at betale ægtefællebidrag, idet han under ægteskabet havde boet i et andet hus, som han selv havde erhvervet. Erhvervelsen af huset havde været nødvendig, fordi manden måtte flytte som følge uoverensstemmelser mellem parterne. Manden begrundede endvidere afvisningen med, at han i perioden, hvor parterne havde boet sammen dels havde dækket flere af hustruens udgifter, herunder tandlægeregninger og dels havde bekostet og renoveret parternes samejeejendom samt en af hustruen ejet udlejningsejendom.

Østre Landsret fandt ikke, at hustruen som følge af sygdommen var afskåret fra at arbejde, og heller ikke at parterne havde aftalt, at hustruen skulle stoppe med at arbejde. Landsretten mente, at hustruen efter skilsmissen havde tilstrækkelige midler til at opretholde sædvanlige livsvilkår som følge af en opsparingskonto på ca. 400.000 kr., 60 % af en ejendom til en skønsmæssig værdi på 5 - 5,5 mio. kr., hvorfor Østre Landsret ikke pålagde manden at betale ægtefællebidrag.
Østre Landsret inddrog omstændigheden, at der var forskel mellem parternes indtægtsforhold, men forskellen var ikke i sig selv tilstrækkelig til at pålægge manden at betale ægtefællebidrag.


Din sag - vores sag

Kontaktoplysninger

Advokathuset Bliddal

CVR-/ApS-nr.: 29916462

Bredgade 20, 6920 Videbæk

Telefon: 97 17 22 44

E-mail: paulex@paulex.dk

Sikker mail: sikkermail@paulex.dk  

facebook-app-symbol-hvid   linkedin   instagram​​

TRUSTPILOT

Kontakt os

​Udfyld formularen herunder og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig. Vi bestræber os på at svare alle henvendelser hurtigst muligt og senest indenfor 24 timer i hverdagene. Hvis din henvendelse haster kan du ringe på 97 17 22 44.

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt