#metoo, men hvad siger reglerne?

#metoo-kampagnen har sat gang i debatten om seksuelle krænkelser.

I Danmark har vi siden slutningen af 1980’erne haft love om ligestilling og ligebehandling. Lovenes formål har været at stille mænd og kvinder lige, men lovene er senere kommet til også at regulere sexchikane.


Sexchikane er i lovene beskrevet som uønsket verbal, nonverbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner, som sker for at virke krænkende.


Sexchikane betragtes som forskelsbehandling og er forbudt. Hvis man udsættes for sexchikane kan man tilkendes en godtgørelse.


Der er nedsat et ligebehandlingsnævn, som behandler klagesager om ligestilling og sexchikane. Hvis der er et fagretligt system, går det fagretlige system forud for ligebehandlingsnævnet.

Domstolene har afsagt flere domme om sexchikane, som tilsammen viser, hvornår der er tale om sexchikane, som udløser en godtgørelse.

Her er 7 vigtige punkter:


1. En arbejdsgiver må ikke stille spørgsmål om en ansats seksuelle vaner, vise seksuelle fotos eller tegn af seksuel karakter til en ansat, når det er uønsket.

2. Selvom arbejdsgiverens enkelte handlinger isoleret set er forholdsvist uskyldige, så kan den samlede mængde af handlinger føre til, at der statueres sexchikane.

3. Den ansatte skal tydeligt sige fra over for arbejdsgiveren, når dette sker.

4. En del sager afvises af ligebehandlingsnævnet, fordi beviserne er for svage. Hvis man udsættes for sexchikane, så sig det til en kollega eller en anden. I flere sager har vidner vist sig at være afgørende for sagens udfald. Bliver det nødvendigt at føre vidner, så kan sagen ikke behandles af ligebehandlingsnævnet, men i stedet ved domstolene.

5. En kollega må heller ikke udøve sexchikane, men en kollegas sexchikane reguleres ikke af ligebehandlingsloven, men efter erstatningsretlige principper. Som arbejdsgiver kan man komme til at hæfte solidarisk med den ansatte, som udøver chikanen, hvis arbejdsgiveren kender til sexchikanen, men ikke gør noget for at stoppe det.

6. Godtgørelsen, som den krænkede får, er som regel større, når sexchikanen har været fysisk end når det er sket mundtligt.

7. #metoo - kampagnen har også handlet om, at det ”lå i luften”, at man skulle give nogle seksuelle ydelser, for at få en rolle i en film eller lignende. Selvom ligebehandlingsloven vedrører ansættelsesforhold, så viser retspraksis, at sexchikane også er forbudt ved ansættelsessamtaler.


Der er tilkendt en godtgørelse på 100.000 kr., men som regel er godtgørelserne meget lavere. Da de fleste sager løses inden for virksomhederne er der ingen tilgængelig viden om, hvilke økonomiske omkostninger, sexchikane har for medarbejdere og virksomheder.

Din sag - vores sag

Kontaktoplysninger

Advokathuset Bliddal

CVR-/ApS-nr.: 29916462

Bredgade 20, 6920 Videbæk

Telefon: 97 17 22 44

E-mail: paulex@paulex.dk

Sikker mail: sikkermail@paulex.dk  

facebook-app-symbol-hvid   linkedin   instagram​​

TRUSTPILOT

Kontakt os

​Udfyld formularen herunder og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig. Vi bestræber os på at svare alle henvendelser hurtigst muligt og senest indenfor 24 timer i hverdagene. Hvis din henvendelse haster kan du ringe på 97 17 22 44.

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt